Eindhoven

Eindhoven in het zuiden van Nederland telt 227.000 inwoners. Het is niet mijn geboortestad, maar wel de plek waar ik op school zat, uit ging, werkte en op dit moment woon.

Over Eindhoven hangt altijd een beetje de gedachte van een saaie stad. Het heeft inderdaad niet de historische gebouwen en binnenstad van een Maastricht, Den Bosch of Breda. De stad is en wordt steeds meer gebaseerd op toekomstontwikkeling en design, waardoor het verleden vaak onderbelicht blijft. En in Eindhoven worden historische gebouwen, zoals het oude gemeentehuis, gewoon afgebroken voor nieuwbouw. Vanaf 1891 kwam Philips op, en ook de vrachtwagenfabrikant DAF heeft, vanaf ongeveer 1930, veel bijgedragen aan de werkgelegenheid van Eindhoven.

Toeleveringsbedrijven en verzelfstandigde onderdelen van Philips hebben in Eindhoven en omgeving echter veel nieuwe werkgelegenheid gebracht, met name op het gebied van hoogwaardige technologie. Het grootste van deze bedrijven is ASML te Veldhoven, dat chipmachines maakt. Ook de VDL Groep is voortgekomen uit een toeleveringsbedrijf van Philips. Philips zelf is sinds de jaren 90 van de vorige eeuw grotendeels verdwenen uit Eindhoven.

WINKELEN, RESTAURANTS EN TERRAS

Maar er is in deze stad enorm veel te doen en te beleven om je een dag, zo niet een paar dagen bezig te kunnen houden. Behalve dat je in de binnenstad of in de Piazza en Heuvelgalerie goed kunt winkelen kan je er ook heel erg goed eten en/of op stap. Daar staan het Stratumseind en de Dommelstraat (tegenover het station) om bekend. Of pak gewoon een lekker terrasje op de Markt. In de binnenstad zijn vooral de Dommelstraat en de Grote en Kleine Berg geliefde plekken om te eten. Hier zijn heel veel restaurants te vinden. Er zijn ook 4 restaurants met een michelin ster in Eindhoven. Vlakbij het centrum ligt Strijp-S met tegenwoordig een gelijknamig treinstation (Eindhoven heeft 2 stations, maar er wordt op dit moment over een 3e en zelfs 4e station gedacht). Bij Strijp-s zijn tegenwoordig ook leuke (popup) restaurantjes en een heuse bierbrouwerij/proeverij.

Strijp-S

PARKEN, THEATER EN MUZIEK

Eindhoven is de groenste stad van de 5 grootste steden van Nederland. De stad kent veel parken en plantsoenen. Enkele grote parken in Eindhoven zijn het Stadswandelpark, de Genneper Parken, het Philips van Lenneppark, het Philips de Jongh Wandelpark en het Henri Dunantpark. Ook om de Karpendonkse Plas is er een groen gebied. Bij het stadswandelpark ligt ook het Parktheater , één van de grotere theaters van Nederland. Ook op muziekgebied kent Eindhoven diverse locaties voor deze kunstuiting. Natuurlijk kan dat in het al eerder genoemde theater, maar met poppodium de Effenaar en Muziekcentrum Frits Philips herbergt Eindhoven twee locaties die in het teken staan van muziek. Bovendien worden het beursgebouw, het Klokgebouw en het Philips Stadion gebruikt voor muziekoptredens. Waar vroeger het Evoluon een kennis en technologie centrum was, is dit tegenwoordig meer de plek voor beurzen en conferenties.

Genneper Watermolen in het gelijknamige park

MUSEA EN CULTUUR

Het leven in de oudheid is te zien in het Eindhoven Museum. Dit museum ligt in de Genneper Parken en is een openluchtmuseum met de ijzertijd en de middeleeuwen van Brabant als thema. Dit museum trekt na het Van Abbemuseum de meeste bezoekers. Het Van Abbemuseum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst, dat werken van onder meer Picasso, Kandinsky  en Mondriaan in de collectie heeft. Automobielen van DAF zijn te vinden in het DAF Museum en de gloeilampen van Philips in het Philips Gloeilampenfabriekje anno 1891.  In de Steentjeskerk zit Museum Kempenland, een streekmuseum over volkskunde, schilderkunst en beeldhouwkunst van Noord-Brabantse kunstenaars. Een klein museum is het Inkijkmuseum aan de Dommelstraat, dat wisselende tentoonstellingen biedt die door de ramen bezichtigd kunnen worden. In totaal trekken de Eindhovense musea ongeveer 186.000 bezoekers per jaar.

Van Abbe Museum

EVENEMENTEN 

Elk jaar vinden er diverse evenementen plaats in Eindhoven, bijvoorbeeld in augustus Park Hilaria. In het najaar zijn er onder meer de Lichtjesroute rond 18 september (bevrijdingsdag van Eindhoven), in oktober wordt jaarlijks de Dutch Design Week georganiseerd en in november vindt het internationale lichtfestival GLOW plaats in Eindhoven. In de winter verandert Eindhoven in Eindhoven Winterstad. Op sportgebied is de Marathon Eindhoven een van de grootste evenementen. Behalve als er een kampioenschap van PSV gevierd moet worden natuurlijk. Dan loopt de binnenstad nog voller.

Glow

FIETSEN

Het centrum van Eindhoven is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Voor een kleine prijs zet je de auto het beste op een P&R buiten de stad neer en reist met de bus naar de binnenstad. In de binnenstad betaal je voor parkeren de hoofdprijs. In en om Eindhoven zijn heel veel fietsroutes. Dorpen als Nuenen (met het lichtgevende van Gogh fietspad), Gerwen, Veldhoven, Acht, Valkenwaard, Son en Breugel en Best zijn goed bereikbaar. In de laatste plaats ligt ook nog het oorlogsmuseum ‘Bevrijdende Vleugels‘ waar een heel duidelijk verhaal wordt verteld over de rol van Eindhoven in de 2e Wereldoorlog.

Van Gogh Fietspad

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: